Midvinterpatrullen - Kom och Vår patrullhundsträning!

Patrullhundträning i Marma (4 mil söder Gävle)

Torsdag 27 dec till söndag 30 dec


Boende i barack och fina marker att träna i. Fri logi och egen förplägnad.

Förkunskapskrav: Intresserad av patrullhundsträning och medlem i SBK. Man kan deltaga alla eller någon dag.

Info och anmälan till Seved 070-5903209, seved.a@telia.com

loading...

Hej alla, snart är det dags!

Vi börjar på fredagen kl. 9, om någon vill komma torsdag och övernatta meddela det isåfall. Vi samlas vid Barack 100 och bor där.
OBS !!, förutom sängkläder medtag täcke då de ordinarie är på tvätt. Matsalen, en lektionssal och ett förråd till inomhussök är bokat. Det finns stora kylskåp i matsalen. Ta med det ni vill äta. Eventuellt fixar vi middag gemensamt.

Det verkar bli uppehåll men vi har c:a 1 dm snö nu. Träna patrull och inomhussök och runt byggnader blir inga problem, ev. går det bra att spåra. Det finns önskemål om uppletande och lydnad för de som tänker tävla 2019. Vi har tillgång till hela skjutfältet men vi måste respektera och samsas med jägarna.

Vore tacksam för ett kort SMS från de som tänker komma på nr: 070-590 32 09. Vi blir nog mellan 10-20 st. Vissa kommer delta delar av helgen. Varmt välkomna det här ska bli jättekul och kanske en framtida tradition.

Mvh Seved Andersson

Om Svenska Brukshundklubben

Svenska Brukshundklubben, SBK, är en frivillig försvarsorganisation och ingår i totalförsvaret. En viktig del är därför att rekrytera och utbilda hundar och personal till denna verksamhet, även kallad tjänstehundar. Det finns två varianter av tjänstehundar: räddnings- eller patrullhundar. Utbildning sker på lokala brukshundklubbar runt om i landet och du kan även tävla med din tjänstehund.

Vill du veta mer om räddningshundar eller utbilda dig själv och din hund till räddningsekipage?

Kontakta Svenska Brukshundklubben.

Räddningshund

En räddningshund söker efter människor som försvunnit. Hunden ska kunna ta sig fram och söka efter vuxna och barn i svårframkomlig terräng såsom tät skog eller rasmassor. Med sitt välutvecklade luktsinne kan räddningshunden utgöra en viktig del i en räddningsaktion vid till exempel jordbävningar utomlands eller vid eftersök av försvunna personer här i Sverige. Hunden tränas till att söka och följa personvittring på långt håll samt att lokalisera och påvisa instängda och oåtkomliga människor i besvärliga miljöer. 

Alla hundar kan testas för att utbildas till räddningshund, även de som inte är registrerade i Svenska Kennelklubben. Ett godkänt räddingshundsekipage, kan få tjänstgöra vid internationella insatser eller hjälpa Polisen eller Sjöräddningen då så behövs.

Patrullhund

En patrullhund är en privatägd hund som utbildats av sin ägare inom Svenska Brukshundklubbens kursverksamhet. Vid godkänt prov för Tjänstehundcertifikat patrullhund placeras hunden i Försvarsmaktens register och kan därmed bli ”inkallad” att tjänstgöra. Har hunden placerats i Hemvärnet har den sin egen ägare som förare. Blir hunden placerad i Flygvapnet får den arbeta ihop med en närskyddssoldat.

Försvarsmakten använder hunden i huvudsak för patrullering där den genom sina välutvecklade sinnen kan markera och följa spår, hjälpa sin förare att upptäcka personer som rör sig i terrängen, hitta gömd utrustning mm.

Assistanshund

Tjänstehundar och assistanshundar är inte samma sak – en assistanshund är en hund som används som hjälpmedel för en enskild förare. När en assistanshund är i tjänst eller under utbildning har den ett tjänstetäcke och är i sällskap med sin förare. En service- och signalhund är i tjänst under cirka åtta år. Läs mer om assistanshundar.

Tjänstehundsekipage Briard & Picard

Klicka på bilden så blir den större!                      Om din tjänstehund (aktiv) saknas, skicka gärna en bild till pr@svenskabriardklubben.se

Källa: Svenska Brukshundsklubben